Maca peruánská – královna And či peruánský ženšen. Všechny tyto názvy patří rostlině maca, kterou už ve starověku používali Inkové na posílení fyzické i psychické vitality. Její účinky jsou stále ceněny dodnes.
Maca je běžnou součástí peruánské kuchyně
Maca peruánská je malá bylina, která roste do výšky maximálně 15 centimetrů. Z hlediska léčivých látek je pro nás nejdůležitější její kořen, který připomíná řepu nebo ředkvičku. V Peru je maca běžnou součástí kuchyně – tamní obyvatelé ji pečou, praží nebo fermentují. Také z ní vaří kaši a polévku.
Nejjednodušší a zároveň nejprospěšnější pro zdraví je ale usušit kořen macy a ten následně rozemlít na prášek. Právě kořen totiž obsahuje nejvyšší množství prospěšných látek z celé rostliny. Usušený a rozemletý na prášek ho můžete skladovat i několik let, aniž by ztrácel své účinky.
Maca peruánská roste v drsných podmínkách
Macu najdete v Andách – pohoří, které se rozkládá na západním břehu jižní Ameriky a prochází státy Peru, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Bolívie, Chile a Argentina. Maca roste v nehostinných podmínkách horských svahů v nadmořské výšce 3 000 – 4 000 metrů, kde vládnou ostré větry a nízké teploty. Jiným rostlinám než mace se tam nedaří. Lidé zkoušeli macu pěstovat i jinde, ale nejsilnější účinky vždy měla právě ta z And.
Existují různé druhy macy, podle toho, jakou barvu má její kořen. Nejčastější je maca černá, červená nebo žlutá. Nejedná se však o diametrálně odlišné rostliny – všechny mají podobné účinky a obsahují podobné látky, jen v jiném poměru.
Jaké látky obsahuje kořen macy?
Maca peruánská – především její kořen – je plná prospěšných látek. Mezi ty nejdůležitější patří:
- vitamíny (B1, B2, B6, C a E)
- minerály (vápník, železo, zinek, draslík, jód, hořčík, fosfor, měď a mangan)
- aminokyseliny (arginin, serin, histidin, kyselina asparagová, kyselina glutamová, glycin, valin, fenylalanin, tyrosin a threonin)
- flavonoidy (látky s antioxidačními účinky)
- vláknina
- třísloviny
- saponiny
- mastné kyseliny (kyselina linolová, palmitová, olejová a laurová)
Maca peruánská: účinky
Maca peruánská je nesmírně populární pro své pozitivní účinky na zdraví. Mezi ty patří:
- Plodnost a vitalita
Maca peruánská má silné afrodiziakální účinky a zároveň podporuje plodnost, a to jak u mužů, tak u žen. Proto je oblíbeným doplňkem stravy pro páry, které chtějí vnést jiskru do ložnice nebo se snaží o početí.
- Duševní zdraví
Maca může být skvělým prostředkem, jak odbourat stres a dostat se do psychické pohody. Patří mezi adaptogeny a obsahuje látky, které mají prospěšný vliv na duševní zdraví.
- Hormonální systém
Maca obsahuje fytoestrogeny, díky kterým může pomoci s celou řadou hormonálních problémů. Je proto vítaným pomocníkem žen v menopauze nebo s nepříjemnými menstruačními potížemi.
- Fyzické zdraví a vytrvalost
Maca se těší vysoké oblibě také u sportovců. Díky obsahu sterolů totiž prospívá fyzickému zdraví a vytrvalosti, může podporovat růst svalů a zlepšuje regeneraci. Často se podává jako doplněk stravy profesionálním sportovcům a kosmonautům.
Kterou macu si vybrat?
Nejvýhodnější je koukat po doplňcích stravy, které obsahují prášek z kořene macy. Právě ten totiž obsahuje nejvíce prospěšných látek. Ve formě prášku navíc maca nejdéle vydrží. Hlídejte si také původ – pokud máte na výběr, upřednostněte macu, která pochází z And, například z Peru. Ta má nejsilnější účinky.
Naše maca pochází z Peru a obsahuje prášek z rozemletého kořene. Koupit můžete buď samotný prášek, nebo kapsle, které prášek obsahují (k dostání jsou i ve zvýhodněném XXL balení). Oba produkty jsou vyrobené v České republice a 100% přírodní.